Vedd kezedbe a weboldalad irányítását!
Author picture

Szia! Nagy Zsuzsi vagyok. Bejegyzéseimben a weboldalad / webáruházad működésével, fejlesztésével kapcsolatos információkat osztok meg Veled, de online marketing és cégarculati kérdésekben is igyekszem olyan értéket adni, amit fel tudsz használni saját vállalkozásod működésében is… Remélem, hogy hasznodra lehetek a tartalmakkal.

ASTRA Sablon

Bár a Megjelenés / Testreszabás menüpont minden sablonnál változó tartalommal rendelkezik, de a beállítási lehetőségek között vannak hasonlóságok. Van olyan sablon, amelyik kevesebb beállítási lehetőséget kínál, valamelyik többet, most az Astra beállításait vesszük sorra.

Megjelenés / Testreszabás menüpont áttekintése

Global /vagy más sablon esetén pl General Settings/ – Globális, egész weboldalra kiterjedő beállítások részben a betűtípusok, a weboldal színek, gombok, aloldalak szerkezeti beállításait találod.

 Header builder – A weboldal fejlécének szerkesztési lehetőségeit tartalmazza.

 Breadcrumb – Navigációs linkek hozzáadhatók az oldalhoz, ha sok aloldalad, bejegyzés kategóriád és bejegyzésed van, ami között „el lehet tévedni”, akkor érdemes használnod a Breadcrumb lehetőséget.

 Blog – A Blog menüpont alatt két beállítási lehetőség található. Blog Archive (Blog oldal megjelenése) és a Single Post (Egyedi bejegyzések megjelenésének szerkesztése).

Mindkettőnél be lehet állítani a megjelenített elemeket. Pl. a kiemelt kép ki- vagy bekapcsolható, a meta adatok (szerző, bejegyzés ideje, címkék, hozzászólás link) láthatóságát is lehet módosítani.

A Blog Archive-nál ki lehet választani, hogy a bejegyzések teljes tartalma vagy rövid leírása szerepeljen a Blog oldalon. Az Astra Pro ennél is több beállítási lehetőséget kínál.

 Sidebar – Oldalsávokat be lehet állítani egységesen is, hogy egy aloldalon vagy bejegyzésben bal vagy jobb szélén legyen, vagy ne legyen oldalsáv. Meg lehet adni az oldalsávnak pontos %-os értéket, hogy milyen szélességű legyen. Az oldalsáv megjelenítését, vagy az oldal elrendezését egyébként az egyes oldalaknál teljesen egyedileg is be lehet állítani.

Footer builder – Lábléc szerkesztése. Az Astra Footer builderrel könnyedén hozzáadhatsz különféle elemeket, például logót, gombot, widgetet stb., sima szöveget, egyedi navigációt (pl. footer menu). Beállíthatod az elrendezését, oszlopokat.

Három lábléc részt lehet elkülöníteni:

Above Footer – a felső rész; ide beállíthatsz feliratkozó űrlapot, vagy közösségi oldal linkeket

Elsődleges lábléc – a középső rész; ez a fő lábléc rész. Itt található az elérhetőség vagy a cég adatai (például cím, telefonszám/e-mail, cégjegyzékszám stb.), Fontos oldalakról a footer menu, esetleg egy rövid bemutatkozó rész.

Az elsődleges lábléc alatt helyezkednek el általában a szerzői jogi információk (copyright) / weboldal készítő linkje.

A baloldalon két fül látható: a General résznél a tartalmak a design fül a stílus, külalak beállításokat tartalmazza

Performance – Google betűk betöltődése: https://wpastra.com/docs/performance-is-the-key/

Site identity – vagy honlap azonosítás: Itt tudod beállítani a logót és a honlap ikont (Favicon). (Ha nincs még beállítva, akkor erre érdemes odafigyelni. Hasznos, ha a weboldalad ikonja nem az alap WordPress jelet mutatja, hanem a logódat, vagy annak egy részét jeleníti meg. Egyedi honlap ikonod a keresőben is egyedivé tesz. A Favicon vagy webhelyikon a weboldaladat képviseli a böngésző lapjain, a könyvjelzőkben és sok más fontos helyen. A logó és a favicon közvetlenül kapcsolódnak a márkád bemutatásához

A favicon ajánlott képmérete: 512 x 512 pixel. Tehát egy négyzet alakú, figyelemfelkeltő, vastagabb vonalvezetésű grafika, logó, vagy logó részlet az, amire a favicon létrehozásához szükséged van. A jpg vagy átlátszó hátterű png képet egyszerűen beillesztheted, és kész is vagy. Nem kell kódokkal babrálnod, vagy .ico kiterjesztésű képet generálnod sem. Szóval miért ne használnád ☺

Menük A weboldalon használt menüket tudod áttekinteni és szerkesztésre is lehetőséged van, illetve a menük megjelenési helyét tudod ellenőrizni.

Widgetek – A widgetek olyan „dobozkák” amelyekbe szerkezeti elemeket „pakolhatsz”, és a dobozkákat elhelyezheted a weboldaladon bárhol. Például az oldalsávban, vagy a láblécben.

A WordPress 5.8-as verziója számos fejlesztést és változtatást tartalmazott, ezek között szerepel a Widgetek Blokk szerkesztője is. (Ha nem szeretnéd ezt használni, van egy bővítmény, mivel vissza lehet állítani a klasszikus widget megjelenítést: https://hu.wordpress.org/plugins/classic-widgets/)

Az Astra egyébként teljesen kompatibilis ezzel a változtatással, a blokkokat közvetlenül az Astra szerkesztő opciókkal is használhatod. A fejlécben és a láblécben beilleszthetsz widgeteket, amiket itt a megjelenés/szerkesztő felületen is meg tudsz szerkeszteni, de a widgetek menüpontban is van erre lehetőség.  

Kezdőoldal beállítások – a legutóbbi bejegyzések vagy egy megszerkesztett oldal jelenjen meg.

További CSS vagy Custom CSS – itt olyan manuálisan beillesztett css kódok láthatók, amelyek a weboldal bizonyos részeinek megjelenését befolyásolják. (Színeket, betűméreteket, sormagasságokat, kisebb beállításokat lehet itt elvégezni, amit a sablon szerkesztő felületen nem ajánlott)

 

A bővített tartalom megtekintéséhez LESS BE a TUDÁSBÁZIS zárt felületére,
vagy válaszd a WordPress Tudásbázis PRO előfizetést… 

Tudj meg többet >>> Kattints IDE

Tudj meg többet a témáról, lépj be! Még nem vagy a WordPress Tudásbázis Tagja? Regisztrálj INGYEN!

A bejegyzés bővített tartalma a WordPress Tudásbázis PRO előfizetők számára elérhető…
Szeretnél tovább olvasni? Kattints IDE

Belépés

Vedd kezedbe a weboldalad irányítását!

Vedd kezedbe a weboldalad irányítását!

A TUDÁSBÁZIS WordPress weboldaladhoz

minden infót tartalmaz, amire szükséged van...

MAI KEDVEZMÉNY:

%
Az akció lejárt! Boldog ÚJ ÉVET kívánok!

Találd meg a válaszokat a weboldaladdal kapcsolatban felmerülő kérdéseidre még ma!

Hogyan kezd bele?

Milyen egy jó tárhely?

Hogyan gyorsítsd a weboldaladat?

Hogyan javíts weboldalad keresőoptimalizálásán?

GDPR-barát az oldalad?

Hogyan teheted biztonságosabbá weboldaladat?

Hogyan küldj hírlevelet?

Shopping Cart

Gyere, nézz körül a TUDÁSBÁZISBAN!

Less be az útmutatók zárt felületére

1 napig INGYEN...

* A FELFEDEZŐ előfizetésed az aktiválástól számított 24 órán belül használható, a zárt tartalmakhoz való hozzáférésed ezután megszűnik, de ha tetszik a tartalom, bármikor válthatsz WordPress Tudásbázis éves előfizetésre a folytatáshoz.