Vedd kezedbe a weboldalad irányítását!
Author picture

Szia! Nagy Zsuzsi vagyok. Bejegyzéseimben a weboldalad / webáruházad működésével, fejlesztésével kapcsolatos információkat osztok meg Veled, de online marketing és cégarculati kérdésekben is igyekszem olyan értéket adni, amit fel tudsz használni saját vállalkozásod működésében is… Remélem, hogy hasznodra lehetek a tartalmakkal.

Készíts biztonsági mentést a weboldaladról!

Biztonsági mentés készítéséhez két lehetőséget mutatok most be. Az egyik egy egyszerűbb megoldás, néhány kattintással elvégezhető, a másik kicsit nagyobb odafigyelést, és több háttérismeretet kívánó művelet sorozat.

Biztonsági mentés készítése All in One WP Migration bővítménnyel

Az egyszerűbb megoldásként használhatod az All in One WP Migration bővítményt.

Ha nem látod a bővítményeid között, akkor itt az ideje telepíteni, mert a biztonsági mentést például a WordPress verzió, sablon, bővítmények frissítése előtt nagyon ajánlott elvégezni, főleg, ha ritkán frissíted az oldaladat! És erre az All in One WP Migration a legmegfelelőbb és legegyszerűbb megoldás.

 *FONTOS!

  • A biztonsági mentésedet visszaállítani az ingyenes verzióval max. 512 MB-os oldal esetén tudod, ha ennél nagyobb az oldalad, akkor a weboldal költöztetést sem tudod megoldani az ingyenes verzióval, de megrendelheted egyszeri karbantartási szolgáltatásomat a https://weblapozz.hu/segitseg-wordpress-weboldaladhoz/ oldalon, ami tartalmazza a bővítmény kibővített verziójának beüzemelését, frissítések és biztonsági mentések készítését is.
  • Ez a megoldás csak akkor működik, ha elegendő méretű a tárhelyed! (A szabad tárhely mérete legalább akkora legyen, mint a weboldalad által felhasznált terület >>> A tárhelyed méretét, felhasznált és szabad területet a cPanel felületen tudod ellenőrizni.)

Telepítsd fel és kapcsold be az All-in-One WP Migration bővítményt.

A bővítmény linkjét az Eszközök menüpont alatt találod. Biztonsági mentés készítéséhez kattints a Mentések menüpontra és kattints a „BIZTONSÁGI MENTÉS KÉSZÍTÉSE” gombra, vagy válaszd az Exportálás menüpontot és kattints az EXPORTÁLÁS / FÁJL lehetőségre.

 

Ha van elég hely a tárhelyeden, akkor rövidesen elkészül a biztonsági mentés a weboldaladról, amit azonnal le is tölthetsz a számítógépedre (Javaslom, hogy töltsd le a „.wpress” kiterjesztésű fájlt a számítógépedre egy olyan mappába, ahol megtalálod. Ha bármi probléma adódik az oldalon, ezt a fájlt elővehetjük és visszaállíthatjuk belőle az oldalad jelenlegi állapotát.)

 Zárd be a felugró ablakot, miután a .wpress fájl letöltése befejeződött, végezd el a frissítéseket a weboldalon, majd ha minden rendben zajlott, és ellenőrizted, hogy az oldalad működik, térj vissza a mentések felületre, és töröld ki a mentett fájlt, hogy ne terhelje a tárhelyedet.

El is készült a biztonsági mentésed.

Nézd meg, hogyan tudod visszaállítani a biztonsági mentést All In One WP Migration bővítménnyel >>>

Persze ez lenne a legegyszerűbb megoldás, de nem minden esetben működik, ezért érdemes megismerned még egy lehetőséget.

BIZTONSÁGI MENTÉS CPANELEN

Ha valamiért nem működik az All In One WP Migration bővítmény, akkor a biztonsági mentést a cPanelen kell elvégezni. Ehhez szükséged lesz a tárhely szolgáltatótól kapott tárhely hozzáférési adatokra. Ha nem találod, írj a szolgáltatódnak, és el fogja küldeni az infót e-mailben.

A biztonsági mentés cPanel felületen két lépésből áll: Az egyik, hogy elmented a weboldalad fájljait, ezt a Fájlkezelő menüpontban tudod megtenni, a másik lépés, hogy elmented a weboldalad adatbázisát, ezeket a beállítási lehetőségeket pedig a Php Myadmin menüpontra kattintva éred el.

Weboldal fájlok mentése

 A Fájlkezelő menüpontra kattintás után a táblázatban keresd meg a Public html mappát, és kattints rá a benne lévő fájlok megtekintéséhez:

A weboldalad fájljai alapértelmezett esetben, ha pl. csak egy weboldalad található a tárhelyeden, akkor ezen a mappán belül helyezkednek el, így a public_html mappa kinyitásakor láthatod a weboldalad fájljait a jobb oldali táblázatban. Ha több weboldalad van a tárhelyen, akkor a bal oldalon a public_html mappa alatt, vagy fölött keresd a domain neveddel megegyező nevű mappát, és arra kattints rá, így a jobb oldali táblázatban a weboldal fájljai láthatóvá válnak.

Ha megtaláltad a menteni kívánt weboldalad fájljait, akkor a mentéshez először kattints a jobboldali táblázatban valahová, és jelöld ki az összes fájlt az ’Összes kijelölése’ linkre kattintva.

Ezután nyomd meg a jobb egérgombot és kattints a felugró ablakban a ’Compress’ vagy ’Tömörítés’ menüpontra, ezen belül a tömörítés típusánál válaszd a GZip Tar archívum-ot és nyomd meg a ’Compress files’ ’Fájlok tömörítése’ gombot.

A weboldalad fájljaiból a rendszer létrehoz és elhelyez egy tömörített fájlt a weboldalad többi fájlja közé, amit el tudsz menteni a számítógépedre.

Keresd meg az így létrehozott .gz.tar kiterjesztésű fájlt a táblázatban, és kattints fájlra jobb egérgombbal, a felugró ablakban nyomd meg a ’Download’ ’Letöltés’ gombot. Miután a tömörített fájl letöltődik a számítógépedre, töröld ki a fájlok közül, hogy ne foglaljon helyet a tárhelyeden. 

Ehhez ugyanígy kattints a tömörített fájlra jobb egérgombbal, és most válaszd a felugró ablakban a ’Delete’ ’Törlés’ menüpontot.

Ügyelj rá, hogy a megfelelő fájl legyen kiválasztva és törölve!

Adatbázis mentés

A fájlok mentése után következő lépés a weboldal adatbázis mentése. Ha csak egy weboldalad van a tárhelyen, akkor egyszerűbb a helyzet, mert valószínűleg csak egy adatbázisod van, ha több weboldalad van, akkor még maradj egy kicsit a fájlkezelőben és ellenőrizd, hogy melyik adatbk között található wp-config.php fájlra és a felső menüsorban kattints a nézet menüpontra, megnyílik egy fájl, amiben a ‘DB_NAME’ sort kell megjegyezned, ezen a néven megtalálható adatbázist kell majd elmentened az alábbi módon.

Jegyezd meg a ’DB_NAME’ mellett látható adatbázis nevet, és lépj vissza a cpanel felületre, ahol most a phpMyAdmin menüpontra kell kattintanod.

Ezután átnavigálsz egy másik felületre, ahol a baloldali listában ki kell választani azt az adatbázist, amit el szeretnél menteni, belekattintasz, és miután a jobb oldali táblázatban megjelenik az adatbázis tartalma, kattints az exportálás gombra, és töltsd le az adatbázist a számítógépedre.

Most van két mentett fájlod a számítógépen, ami a weboldalad összes adatát tartalmazza, így ha bármi probléma lenne akár a WordPress, bővítmény vagy php verzió frissítés során, vagy szükség lenne a mentés visszaállítására például a weboldal költöztetéshez, akkor már van biztonsági mentésed a számítógépeden. Helyezd el a fájlokat egy olyan mappába a számítógépeden, ahol biztosan megtalálod (pl. weboldal-mentések).

A bővített tartalom megtekintéséhez LESS BE a TUDÁSBÁZIS zárt felületére,
vagy válaszd a WordPress Tudásbázis PRO előfizetést… 

Tudj meg többet >>> Kattints IDE

Tudj meg többet a témáról, lépj be! Még nem vagy a WordPress Tudásbázis Tagja? Regisztrálj INGYEN!

A bejegyzés bővített tartalma a WordPress Tudásbázis PRO előfizetők számára elérhető…
Szeretnél tovább olvasni? Kattints IDE

Belépés

Vedd kezedbe a weboldalad irányítását!

Vedd kezedbe a weboldalad irányítását!

A TUDÁSBÁZIS WordPress weboldaladhoz

minden infót tartalmaz, amire szükséged van...

MAI KEDVEZMÉNY:

%
Az akció lejárt! Boldog ÚJ ÉVET kívánok!

Találd meg a válaszokat a weboldaladdal kapcsolatban felmerülő kérdéseidre még ma!

Hogyan kezd bele?

Milyen egy jó tárhely?

Hogyan gyorsítsd a weboldaladat?

Hogyan javíts weboldalad keresőoptimalizálásán?

GDPR-barát az oldalad?

Hogyan teheted biztonságosabbá weboldaladat?

Hogyan küldj hírlevelet?

Shopping Cart

Gyere, nézz körül a TUDÁSBÁZISBAN!

Less be az útmutatók zárt felületére

1 napig INGYEN...

* A FELFEDEZŐ előfizetésed az aktiválástól számított 24 órán belül használható, a zárt tartalmakhoz való hozzáférésed ezután megszűnik, de ha tetszik a tartalom, bármikor válthatsz WordPress Tudásbázis éves előfizetésre a folytatáshoz.