Vedd kezedbe a weboldalad irányítását!
Author picture

Szia! Nagy Zsuzsi vagyok. Bejegyzéseimben a weboldalad / webáruházad működésével, fejlesztésével kapcsolatos információkat osztok meg Veled, de online marketing és cégarculati kérdésekben is igyekszem olyan értéket adni, amit fel tudsz használni saját vállalkozásod működésében is… Remélem, hogy hasznodra lehetek a tartalmakkal.

Megteszel mindent a weboldalad biztonságáért?

Valahol olvastam, hogy a weboldal tulajdonosok többsége abban a hitben él, hogy amikor a weboldal elkészült, nincs is több teendő, és az oldal működni fog a végtelenségig és még picivel tovább.

Szerintem Te nem ilyen vagy, és biztos vagyok benne, hogy odafigyelsz a weboldalad biztonságára, és tudod, milyen fontos a weboldalad folyamatos karbantartása, frissítése, de azért csak olvasd tovább a bejegyzést, hátha találsz benne hasznos információt…

A weboldal biztonság fontos téma, nemcsak azért mert sok vesződséggel és anyagi kárral járhat a feltört oldal helyreállítása, hanem a felhasználói adatok is illetéktelenek kezébe kerülhetnek, ami adatbiztonsági kérdéseket is érint, de néhány fontos szabály betartásával is sokat tehetsz a weboldalad biztonsága érdekében.

Miért nem biztonságos az oldal alapból, és mitől alakulhatnak ki a biztonsági rések?

A weboldalad a működéshez WordPress tartalomkezelő rendszert, egy sablont és különféle bővítményeket használ. Ezeket a fejlesztők folyamatosan frissítik, javítják. Amikor a tartalomkezelő rendszer új verziója elkészül, vagy olyan bővítményt, sablont frissítenek, ami nálad is használatban van, akkor a frissítés szükségességéről a weboldaladon is láthatsz jelzéseket, és ideje követned a fejlesztéseket.

bővítmény frissítés

Frissítés szükséges

Ha ezt figyelmen kívül hagyod, a frissítetlenül hagyott bővítmények, sablonok és WordPress verziók egy idő után kompatibilitási problémákat okozhatnak és a weboldal megfelelő működését akadályozhatják, és emellett biztonsági réseket is tartalmazhatnak, amelyek védtelenebbé teszik a weboldaladat a hackertámadásokkal szemben is.

Persze gondolhatnád magadban, hogy “miért pont az én weboldalamat támadnák meg?”, de… 

A hackertámadásokat automatizáltan futó programok hajtják végre, amik nem gondolkodnak, csak feltételek mentén próbálkoznak és célzottan a hibákat, biztonsági réseket keresik és a sérülékenységeket használják ki. Vagyis nem kell konkrét ok a hackereknek, és nincs feltétlenül célja a támadásnak. Elég annyi, hogy valahol sebezhetővé válik a weboldalad. + Ha ezzel egy időben az oldaladon gyenge a biztonsági beállítás, vagy semmilyen biztonsági intézkedést nem végeztél, akkor nagy eséllyel feltörhetik az oldaladat.

Szóval nem az a megfelelő kérdés, hogy miért, hanem, hogy hogyan tedd biztonságosabbá a weboldaladat? 

weboldal biztonság

Frissíts, frissíts, frissíts!
A WordPress verzió, sablon és bővítmények esetén is igyekezz folyamatosan a legfrissebb verziókat használni. Frissítéssel a biztonsági rések általában megszűnnek.

Használj erős jelszavakat!
A WordPress admin felületen, tárhelyeden, e-mail-fiókjaidban nehezen megfejthető, számokat, kis- és nagybetűket is tartalmazó jelszavakat használj.

Készíts rendszeresen biztonsági mentéseket az oldalról
Attól függően, hogy milyen gyakran töltesz fel új tartalmakat a weboldaladra, érdemes havonta biztonsági mentéseket készíteni a weboldalról, még akkor is, ha esetleg a tárhely csomagod tartalmazza ezt a szolgáltatást.

Körültekintően válassz bővítményeket
Fontos, hogy csak azokat a bővítményeket telepítsd és használd, amelyekre valóban szükség van. Bővítmény telepítésekor a benne rejlő lehetőségek mellett figyelj arra is, hogy ki a bővítmény készítője, mikor frissítette utoljára, milyen egyéb bővítményeket készített, és nézzük meg a választott bővítményünk értékelését is.

Kerüld az elavult bővítményeket
Lehetőleg csak a legújabb WordPress verziónkkal kompatibilis bővítményeket igyekezz használni, és az elavult, nem frissített bővítményektől mielőbb szabadulj meg, keress helyette hasonló funkciókkal rendelkező bővítményeket.

Töröld a nem használt bővítményeket
A kikapcsolt állapotban lévő bővítményeket kitörölheted az oldaladról. Ha nem vagy biztos a dolgodban, nyugodtan kérj segítséget.

Használj biztonsági bővítményt
A biztonsági bővítmények – ha megfelelően vannak beállítva – segítenek a támadások elleni védekezésben. Jelzik, ha a weboldalad veszélyben van, így lehetőséged van még azelőtt javítani a weboldalad védelmén, hogy a hackernek sikerülne feltörni.

Remélhetőleg fel van telepítve és be van állítva valamilyen valamelyik a felsoroltakból:
Wordfence: https://wordpress.org/plugins/wordfence/
Malcare: https://wordpress.org/plugins/malcare-security/
BPS security: https://wordpress.org/plugins/bulletproof-security/

Ha nincs még telepítve biztonsági bővítmény az oldaladon, javaslom, hogy kezdd el még ma a Wordfence használatát.

Rejtsd el az admin belépési oldaladat!
Abban az esetben, ha a biztonsági bővítményed jelzi, hogy az admin felhasználóneveddel és jelszavaddal próbálták feltörni a weboldaladat, módosíthatod az admin felület általános belépési linkjét, és létrehozhatsz egy teljesen egyedi url-t a belépési oldaladhoz.

 


Meg szeretnéd úszni ezeket a feladatokat és inkább szeretnél biztosra menni a weboldalad frissítését és biztonsági beállításait illetően? Itt megrendelheted a webszerviz szolgáltatásomat

A bővített tartalom megtekintéséhez LESS BE a TUDÁSBÁZIS zárt felületére,
vagy válaszd a WordPress Tudásbázis PRO előfizetést… 

Tudj meg többet >>> Kattints IDE

Tudj meg többet a témáról, lépj be! Még nem vagy a WordPress Tudásbázis Tagja? Regisztrálj INGYEN!

A bejegyzés bővített tartalma a WordPress Tudásbázis PRO előfizetők számára elérhető…
Szeretnél tovább olvasni? Kattints IDE

Belépés

Vedd kezedbe a weboldalad irányítását!

Vedd kezedbe a weboldalad irányítását!

A TUDÁSBÁZIS WordPress weboldaladhoz

minden infót tartalmaz, amire szükséged van...

MAI KEDVEZMÉNY:

%
Az akció lejárt! Boldog ÚJ ÉVET kívánok!

Találd meg a válaszokat a weboldaladdal kapcsolatban felmerülő kérdéseidre még ma!

Hogyan kezd bele?

Milyen egy jó tárhely?

Hogyan gyorsítsd a weboldaladat?

Hogyan javíts weboldalad keresőoptimalizálásán?

GDPR-barát az oldalad?

Hogyan teheted biztonságosabbá weboldaladat?

Hogyan küldj hírlevelet?

Shopping Cart

Gyere, nézz körül a TUDÁSBÁZISBAN!

Less be az útmutatók zárt felületére

1 napig INGYEN...

* A FELFEDEZŐ előfizetésed az aktiválástól számított 24 órán belül használható, a zárt tartalmakhoz való hozzáférésed ezután megszűnik, de ha tetszik a tartalom, bármikor válthatsz WordPress Tudásbázis éves előfizetésre a folytatáshoz.