Vedd kezedbe a weboldalad irányítását!
Author picture

Szia! Nagy Zsuzsi vagyok. Bejegyzéseimben a weboldalad / webáruházad működésével, fejlesztésével kapcsolatos információkat osztok meg Veled, de online marketing és cégarculati kérdésekben is igyekszem olyan értéket adni, amit fel tudsz használni saját vállalkozásod működésében is… Remélem, hogy hasznodra lehetek a tartalmakkal.

Gyakori “hiba”, amit sok weboldal tulajdonos elkövet

Fontos erről is beszélni, mert úgy látom, ez a “hiba” többször kerül előtérbe, mint gondoltam volna, és annyi sok macerától óvod meg magad, ha előrelátó vagy amikor elkészítteted valakivel a weboldaladat vagy webáruházadat.

Mire figyelj?

Először is tudnod kell, hogy mire van szükséged a WordPress weboldalad működéséhez:

  • Szükség van egy tárhelyre. A tárhely egy fizikai számítógépen, szerveren létrehozott lemezterület, ami az online adatok tárolására és weboldalad üzemeltetésére szolgál. A weboldaladhoz szükséges tárhelyért évente kell bérleti díjat fizetni a tárhely szolgáltató felé
  • Kell egy egyedi domain név is, ami a webkiszolgálók azonosítására szolgáló, könnyen értelmezhető kifejezés. Röviden a domain név a weboldalad neve. Szintén éves /vagy kétéves/ bérleti díja van.

Amikor tehát megbízol egy weboldal készítőt, hogy tervezze meg, építse fel a weboldaladat, és nincs még tárhelyed és domain neved, akkor választani kell egy tárhely szolgáltatót, ahol általában egy ügyfélfiók regisztráció (megrendelői adatok, számlázási információk, elérhetőségek, .hu domain regisztrációnál, magánszemély esetén pl. személyi igazolvány szám megadása is) szükséges.

Ezután lehet elindítani a tárhely bérlést és a domain regisztrációt. A .hu domain regisztrációhoz/átregisztrációhoz a megrendelő által kitöltött, aláírt dokumentumokat is továbbítani kell a tárhely szolgáltató részére.

Talán ez az oka, hogy néhány weboldal készítő “leegyszerűsíti a munkát”, és inkább a saját tárhelyéről működteti az ügyfelek weboldalait, vagyis a weboldalhoz nem bérel a megrendelő részére saját külön bejáratú tárhelyet, aki így a weboldal készítő közreműködése nélkül nem is fér hozzá a saját weboldalának működését kiszolgáló felülethez, (sőt találkoztam már olyan esettel is, hogy a domain név sem az ügyfél nevén van). 

Mikor jelenthet ez gondot? Lehet, hogy nem is szeretnél foglalkozni a tárhellyel, domain névvel, mert nem is érdekel, mire való és a weboldal készítője úgyis minden szükséges beállítást megcsinál, de tegyük fel, hogy a későbbiekben szeretnél pl. tárhely szolgáltatót váltani, vagy a domain nevedet átregisztrálni egy másik tárhelyre, vagy a weboldaladat szeretnéd átalakítani, és másik szakemberrel dolgozni rajta… de kiderül, hogy a tárhelyhez nincs hozzáférésed és a domain név sem a Te tulajdonodban, nem a Te vállalkozásod nevén van, hanem a weboldal készítőjének adatai szerepelnek a nyilvántartásban.

Az ilyen helyzet nagyon megnehezíti a tárhely váltást, de még egy weboldal átalakítás során is sok kellemetlenséget okoz, ha nem lehet a beállításokhoz a tárhely felülethez hozzáférni, a domain átregisztráció pedig csak akkor lehetséges, ha a weboldal készítője hajlandó kitölteni és átadni Neked pl. a domain lemondó nyilatkozatot.

Vagyis ez az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy a tárhely és domain ügyintézéssel járó néhány teendőt úgy úszod meg, hogy megfeledkezel a létezéséről. Természetesen a domain név regisztrációhoz és a tárhely bérléshez kérhetsz segítséget, a weboldal készítője biztosan több információval rendelkezik a megfelelő tárhely kiválasztásához és a domain név kiválasztásánál is tud segíteni.

Az egyetlen jó megoldás tehát – kis szükséges papírmunka árán – egy külön bejáratú tárhely és domain név…

A bővített tartalom megtekintéséhez LESS BE a TUDÁSBÁZIS zárt felületére,
vagy válaszd a WordPress Tudásbázis PRO előfizetést… 

Tudj meg többet >>> Kattints IDE

Tudj meg többet a témáról, lépj be! Még nem vagy a WordPress Tudásbázis Tagja? Regisztrálj INGYEN!

A bejegyzés bővített tartalma a WordPress Tudásbázis PRO előfizetők számára elérhető…
Szeretnél tovább olvasni? Kattints IDE

Belépés

Vedd kezedbe a weboldalad irányítását!

Vedd kezedbe a weboldalad irányítását!

A TUDÁSBÁZIS WordPress weboldaladhoz

minden infót tartalmaz, amire szükséged van...

MAI KEDVEZMÉNY:

%
Az akció lejárt! Boldog ÚJ ÉVET kívánok!

Találd meg a válaszokat a weboldaladdal kapcsolatban felmerülő kérdéseidre még ma!

Hogyan kezd bele?

Milyen egy jó tárhely?

Hogyan gyorsítsd a weboldaladat?

Hogyan javíts weboldalad keresőoptimalizálásán?

GDPR-barát az oldalad?

Hogyan teheted biztonságosabbá weboldaladat?

Hogyan küldj hírlevelet?

Shopping Cart

Gyere, nézz körül a TUDÁSBÁZISBAN!

Less be az útmutatók zárt felületére

1 napig INGYEN...

* A FELFEDEZŐ előfizetésed az aktiválástól számított 24 órán belül használható, a zárt tartalmakhoz való hozzáférésed ezután megszűnik, de ha tetszik a tartalom, bármikor válthatsz WordPress Tudásbázis éves előfizetésre a folytatáshoz.