Vedd kezedbe a weboldalad irányítását!
Author picture

Szia! Nagy Zsuzsi vagyok. Bejegyzéseimben a weboldalad / webáruházad működésével, fejlesztésével kapcsolatos információkat osztok meg Veled, de online marketing és cégarculati kérdésekben is igyekszem olyan értéket adni, amit fel tudsz használni saját vállalkozásod működésében is… Remélem, hogy hasznodra lehetek a tartalmakkal.

Weboldal biztonsági mentés és frissítés

A weboldal frissítés elsődleges fontosságú a WordPress weboldalak esetén. A biztonság az elsődleges oka annak, hogy naprakészen tartsuk a WordPress weboldalainkat. A frissítések gyakran olyan biztonsági fejlesztéseket tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a webhelyek támadhatóságát…

Ha nem frissíted a WordPress verziókat és bővítményeket, weboldalad könnyen a hackerek és a rosszindulatú kódok terjesztőinek célpontjává válhat. 

A weboldalad mindig legyen naprakész!

Milyen gyakran kell frissíteni a weboldalamat?

A WordPress verziót, sablont és bővítményeket, adatbázist és php verziót igyekezz folyamatosan a legfrissebb állapotban tartani az oldaladon. Kicsit olyan, mint az autód szervizelése, ezt rendszeresen meg kell tenned, hogy minden rendben legyen, viszont a frissítések nemcsak arra szolgálnak, hogy stabilan működjön a weboldalad, hanem a bővítmények időnként tartalmazhatnak biztonsági réseket, amelyek védtelenebbé teszik a weboldaladat a hackertámadásokkal szemben. 

A frissítéssel a biztonsági rések általában megszűnnek. Az elavult php verzió miatt lassulhat, vagy akár „széteshet” az oldalad, a bővítmények adatbázisának frissítése pedig az adott bővítmény megfelelő működéséhez szükséges, ez sem elhanyagolható lépés.

A felhasznált bővítményeid jellegétől függ, hogy milyen gyakran frissítik azokat a készítők, de amikor a weboldaladon új frissítésre szoruló elemek jelennek meg, nem kell azért félredobni mindent és azonnal „rohanni” az admin felületre frissíteni, elegendő, ha havonta 1-2 alkalommal időt szánsz rá, elvégzed a frissítéseket, és átnézed a weboldaladat, hogy minden rendben működik-e. Az Eszközök / WEBHELY EGÉSZSÉG menüpont is a segítségedre lehet.

FONTOS azt is nyomon követni, hogy amelyik bővítménynek nem jelennek meg újabb-és újabb frissítései, azok használatát mellőzni kell az oldalon, és keresni más, hasonló feladatokat ellátó bővítményt.

Ha csatlakozol a Manage WP szolgáltatáshoz vagy a WordFence Central felületéhez, ott látni fogod, hogy melyik bővítménynek nem jelennek meg újabb frissítései, vagy melyik az, amelyikben épp valamilyen biztonsági rés található. Ezeket a bővítményeket viszont mihamarabb frissíteni vagy törölni kell. 

Mire kell figyelni a frissítésnél?

A lényeg az óvatosság! A frissítések okozhatnak károkat is a weboldalban, ezért kellő körültekintéssel kell azokat elvégezni.

Főleg akkor fordulhatnak elő problémák, ha már hónapok óta nem lettek frissítve a bővítmények, WordPress verzió és sablon az oldalon, persze akkor is érhet minket meglepetés egy-egy frissítés alkalmával, ha rendszeresen odafigyelünk az oldalunk karbantartására.

Tehát érvényes a jobb félni, mint megijedni szabály, ezért a frissítés előtt mindenképp végezzük el a szükséges biztonsági intézkedéseket az oldalon. Készítsünk mentést a fájlokról és az adatbázisról, hogy amennyiben a frissítés hibát okoz, vissza lehessen állítani az eredeti állapotokat. Biztonsági mentés hiányában ugyanis sokkal nehezebb és időigényesebb helyrehozni egy esetleges összeomlás okozta károkat.

Hogyan történik a frissítés?

Az alábbiakat kell frissítened, ha wordpress weboldalad van:

 • A WordPress verziókat
 • A Sablont
 • A bővítményeket
 • Időnként egy-egy bővítmény jelzi, hogy adatbázis frissítésre van szükség.

Ezek a frissítések mind egy gombnyomással elvégezhetők, viszont, ha valami probléma merül fel frissítés közben, akkor igencsak hasznos, ha van biztonsági mentésed az oldalról, különben nagyon nehézkes, időigényes, és esetenként lehetetlenné válik visszaállítani a frissítés előtti állapotot és újra működésre bírni a weboldalt.

Frissítés lépései

 1. Lépj be a weboldalad adminisztrációs felületére.
 2. Frissítés előtt készíts biztonsági mentést!!! (Nézd meg itt, hogyan)
 3. A narancssárga körben látható számok jelzik a frissítésre szoruló adatokat.
 4. Minden frissítés elvégezhető közvetlenül a Frissítések menüpont alatt is
  Az alábbi ábrán látható az új WordPress verzió frissítés a ’Frissítés most’ gomb megnyomásával…
 5. A WordPress verzió frissítése rész alatt láthatók a frissítésre szoruló bővítmények.
  A bővítmények neve mellett található jelölődobozok kijelölésével, és a ’Bővítmények frissítése’ gomb
  megnyomásával egyszerre is elvégezhetjük a frissítéseket…

A szükséges frissítések elvégzésével megvédhetjük weboldalunkat a hackertámadásokkal szemben.

Frissítés előtt készíts biztonsági mentést!!!

Biztonsági mentést több módon is lehet készíteni. Nekem az alábbi két módszer vált be eddig leginkább.

 • Egyik lehetőség, hogy belépsz a weboldal tárhelyszolgáltatója által biztosított cPanel, vagy más típusú kezelő felületre, és ott végzed el a fájlok és adatbázis mentését.

BIZTONSÁGI MENTÉS CPANELEN

Ha jó a tárhely szolgáltatód, akkor tárhely szinten készülnek napi biztonsági mentések , de fontos, hogy Te is készíts biztonsági mentést a weboldaladról, mielőtt bármilyen módosítást készülsz végezni rajta. Pl. WordPress verzió frissítése előtt mindenképp, vagy a bővítmények frissítése előtt is ajánlott, PHP verzió frissítés esetén, mert biztonsági mentés hiányában, ha bármilyen probléma adódik frissítéskor, nem tudod visszaállítani az eredeti állapotot. Ezért mindig készíts biztonsági mentést, mert így nem kell várnod, hogy a tárhely szolgáltató állítsa vissza (esetleg plusz költségért) az oldalad korábbi mentett verzióját.

A biztonsági mentés cPanel felületen két lépésből áll: Az egyik, hogy elmented a weboldalad fájljait, ezt a Fájlkezelő menüpontban tudod megtenni, a másik lépés, hogy elmented a weboldalad adatbázisát, ezeket a beállítási lehetőségeket pedig a Php Myadmin menüpontra kattintva éred el.

Weboldal fájlok mentése

 A Fájlkezelő menüpontra kattintás után a táblázatban keresd meg a Public html mappát, és kattints rá a benne lévő fájlok megtekintéséhez:

A weboldalad fájljai alapértelmezett esetben, ha pl. csak egy weboldalad található a tárhelyeden, akkor ezen a mappán belül helyezkednek el, így a public_html mappa kinyitásakor láthatod a weboldalad fájljait a jobb oldali táblázatban. Ha több weboldalad van a tárhelyen, akkor a bal oldalon a public_html mappa alatt, vagy fölött keresd a domain neveddel megegyező nevű mappát, és arra kattints rá, így a jobb oldali táblázatban a weboldal fájljai láthatóvá válnak.

Ha megtaláltad a menteni kívánt weboldalad fájljait, akkor a mentéshez először kattints a jobboldali táblázatban valahová, és jelöld ki az összes fájlt az ’Összes kijelölése’ linkre kattintva.

Ezután nyomd meg a jobb egérgombot és kattints a felugró ablakban a ’Compress’ vagy ’Tömörítés’ menüpontra, ezen belül a tömörítés típusánál válaszd a GZip Tar archívum-ot és nyomd meg a ’Compress files’ ’Fájlok tömörítése’ gombot.

A weboldalad fájljaiból a rendszer létrehoz és elhelyez egy tömörített fájlt a weboldalad többi fájlja közé, amit el tudsz menteni a számítógépedre. 

Keresd meg az így létrehozott .gz.tar kiterjesztésű fájlt a táblázatban, és kattints fájlra jobb egérgombbal, a felugró ablakban nyomd meg a ’Download’ ’Letöltés’ gombot. Miután a tömörített fájl letöltődik a számítógépedre, töröld ki a fájlok közül, hogy ne foglaljon helyet a tárhelyeden. 

Ehhez ugyanígy kattints a tömörített fájlra jobb egérgombbal, és most válaszd a felugró ablakban a ’Delete’ ’Törlés’ menüpontot. 

Ügyelj rá, hogy a megfelelő fájl legyen kiválasztva és törölve!

Adatbázis mentés

A fájlok mentése után következő lépés a weboldal adatbázis mentése. Ha csak egy weboldalad van a tárhelyen, akkor egyszerűbb a helyzet, mert valószínűleg csak egy adatbázisod van, ha több weboldalad van, akkor még maradj egy kicsit a fájlkezelőben és ellenőrizd, hogy melyik adatbk között található wp-config.php fájlra és a felső menüsorban kattints a nézet menüpontra, megnyílik egy fájl, amiben a ‘DB_NAME’ sort kell megjegyezned, ezen a néven megtalálható adatbázist kell majd elmentened az alábbi módon.

Jegyezd meg a ’DB_NAME’ mellett látható adatbázis nevet, és lépj vissza a cpanel felületre, ahol most a phpMyAdmin menüpontra kell kattintanod.

Ezután átnavigálsz egy másik felületre, ahol a baloldali listában ki kell választani azt az adatbázist, amit el szeretnél menteni, belekattintasz, és miután a jobb oldali táblázatban megjelenik az adatbázis tartalma, kattints az exportálás gombra, és töltsd le az adatbázist a számítógépedre.

Ezzel meg is vagy a fájlok és az adatbázis mentésével, így ha most bármi probléma lenne a WordPress, bővítmény vagy php verzió frissítés során, és szükség lenne a mentés visszaállítására, akkor már van biztonsági mentésed a számítógépeden.

Persze van ennél egyszerűbb módja is, hogy biztonsági mentést készíts az oldaladról, de ezt a megoldást mindenképp érdemes ismerned.

All in One WP Migration bővítmény

Weboldal költöztetéshez és biztonsági mentés készítéséhez is használhatod ezt a bővítményt. Ha nem látod a bővítményeid között, akkor itt az ideje telepíteni! Tudj meg többet a bővítményről >>>

A biztonsági mentést például WordPress verzió frissítése előtt nagyon ajánlott elvégezni, főleg, ha már régen frissítetted a WordPress verziót, sablont, bővítményeket, akkor mindenképp célszerű egy gyors mentést elvégezni.

Biztonsági mentésedet visszaállítani az ingyenes verzióval max. 512 MB-os oldal esetén tudod.

*FONTOS! Csak akkor tudod visszaállítani az oldalad mentett változatát ezzel a megoldással, ha elegendő méretű a tárhelyed! (A szabad tárhely mérete legalább akkora legyen, mint a weboldalad által felhasznált terület >>> A tárhelyed méretét, felhasznált és szabad területet a cPanel felületen tudod ellenőrizni.)

Telepítsd fel és kapcsold be az All-in-One WP Migration bővítményt.

A bővítményt az Eszközök menüpont alatt találod. Biztonsági mentés készítéséhez kattints a Mentések menüpontra és kattints a „BIZTONSÁGI MENTÉS KÉSZÍTÉSE” gombra.

Ha van elég hely a tárhelyeden, akkor rövidesen elkészül a biztonsági mentés a weboldaladról, amit azonnal le is tölthetsz a számítógépedre (Javaslom, hogy töltsd le a „.wpress” kiterjesztésű fájlt a számítógépedre egy olyan mappába, ahol megtalálod. Ha bármi probléma adódik az oldalon, ezt a fájlt elővehetjük és visszaállíthatjuk belőle az oldalad jelenlegi állapotát.)

Zárd be a felugró ablakot, végezd el a frissítéseket a weboldalon, majd ha minden rendben zajlott, és ellenőrizted, hogy az oldalad működik, térj vissza a mentések felületre, és töröld ki a mentett fájlt, hogy ne terhelje a tárhelyedet.

Visszaállításhoz, és további fájlkezeléshez használhatod ezt a bővítményt: https://wordpress.org/plugins/wp-file-manager/

Ha van biztonsági mentésed, akkor probléma esetén pl. én is tudok segíteni az eredeti állapot visszaállításában. ☺

Tudtad, hogy a VIP Vandizájn TUDÁSBÁZIS előfizetés mellé a weboldal karbantartást ingyen kapod?

Szeretnél biztosra menni és inkább átadni a weboldalad frissítési feladatait?  

A bővített tartalom megtekintéséhez LESS BE a TUDÁSBÁZIS zárt felületére,
vagy válaszd a WordPress Tudásbázis PRO előfizetést… 

Tudj meg többet >>> Kattints IDE

Tudj meg többet a témáról, lépj be! Még nem vagy a WordPress Tudásbázis Tagja? Regisztrálj INGYEN!

A bejegyzés bővített tartalma a WordPress Tudásbázis PRO előfizetők számára elérhető…
Szeretnél tovább olvasni? Kattints IDE

Belépés

Vedd kezedbe a weboldalad irányítását!

Vedd kezedbe a weboldalad irányítását!

A TUDÁSBÁZIS WordPress weboldaladhoz

minden infót tartalmaz, amire szükséged van...

MAI KEDVEZMÉNY:

%
Az akció lejárt! Boldog ÚJ ÉVET kívánok!

Találd meg a válaszokat a weboldaladdal kapcsolatban felmerülő kérdéseidre még ma!

Hogyan kezd bele?

Milyen egy jó tárhely?

Hogyan gyorsítsd a weboldaladat?

Hogyan javíts weboldalad keresőoptimalizálásán?

GDPR-barát az oldalad?

Hogyan teheted biztonságosabbá weboldaladat?

Hogyan küldj hírlevelet?

Shopping Cart

Gyere, nézz körül a TUDÁSBÁZISBAN!

Less be az útmutatók zárt felületére

1 napig INGYEN...

* A FELFEDEZŐ előfizetésed az aktiválástól számított 24 órán belül használható, a zárt tartalmakhoz való hozzáférésed ezután megszűnik, de ha tetszik a tartalom, bármikor válthatsz WordPress Tudásbázis éves előfizetésre a folytatáshoz.